Vopsire jante "Do-It-Yourself" cu spray

  • 0 Răspunsuri
  • 3398 Vizualizări
*

Vic

  • *****
  • 149
  • +15/-0
    • Vezi Profilul
  • Generatie: NB
Vopsire jante "Do-It-Yourself" cu spray
« : Ianuarie 12, 2018, 02:45:21 a.m. »
Un scurt-scurt ghid despre cum să-ți vopsești singur jantele. În total cheltuiala pentru vopsirea unui set de jante nu ar trebui să fie mai mare de 70-80 de lei.

De ce ai nevoie:

1. Spray-uri de vopsea - eu recomand Duplicolor sau Den Braven la noi, ambele sunt de găsit în Dedeman (opțional putem da și cu grund înainte de vopsea - mai ales dacă suprafața nu e chiar netedă sau sunt urme de acoperit...)

2. Lac spray (varnish) pentru protecție suplimentară (și face janta și mai ușor de curățat)

3. O perie și un burete de sârmă, coli și bucăți de șmirghel

4. O substanță degresantă (eu folosesc săpun de vase diluat cu apă)

5. Hârtie / Bandă de mascat vopseauaCâteva lucruri FOARTE IMPORTANTE de reținut înainte de a ne apuca de treabă (pe unele le-am învățat the hard way :) ):

1. Pregătirea suprafeței pe care vrem s-o vopsim este CEA MAI IMPORTANTA ETAPĂ. Frecat, șmirgheluit, curățat și de la capăt!

2. Niciodată nu vopsim direct în lumina soarelui sau dacă temperatura e scăzută (sub 5-7 grade Celsius)

3. Nu ne grăbim când vopsim și mereu vom aplica straturi subțiri (se va vedea în pozele de mai jos cât de subțiri sunt straturile...). Mai degrabă dăm mai multe straturi subțiri decât să dăm unul gros și vopseaua sau lacul să înceapă să curgă...

4. Tehnica de spray - de la distanță de circa 20-25 de cm, în mișcări și spray-uri scurte, fără să insistăm pe aceeași zonă
---

Mai jos am vopsit un set de jante pe 14 de tip Daisy de pe NA în doua nuanțe.

Etapa de pregătire și curățare a durat cam 20 de minute pentru fiecare jantă - am avut grijă să frec și să șmirgheluiesc în fiecare colțișor.

Apoi am vopsit stratul de bază în gri metalizat și abia după o oră jumătate de așteptat am aplicat banda de mascat vopseaua fără să am emoții că va lua cu ea stratul de vopsea proaspăt pus.

La final, după ce am dat straturile de vopsea neagră, am dezlipit hârtia de mascat cam după 20 de minute și am aplicat lac peste toată janta.
Între aplicările de vopsea am așteptat cam 7-10 minute.


ETAPA I - Pregătirea și curățarea

Jantele și uneltele necesareFolosim hârtia de mascatNu uităm să mascăm și valvele de la cauciuc
ETAPA II - Vopsirea - prima fază

Deși nu se vede, în poza de mai jos am aplicat deja un strat foarte subțire de vopsea, doar cât să înceapă să se prindă de suprafață.Deja după patru straturi așa arătau jantele:
ETAPA III - Pregătirea pentru următoarea vopsire

După o oră și jumâtate timp în care am lăsat jantele să se usuce vopseaua, am început să aplic hârtia de mascat astfel încât la vedere să rămână doar spițele pe care vreau să le vopsesc în negru
ETAPA IV - Vopsirea - faza a doua

Cât de subțiri sunt straturile aplicate...


După patru straturi:După circa 20 de minute am eliminat cu mare grijă hârtia de mascare ce "izolau" spițele și am aplicat 3 straturi de lac

La final: Pe mașină---

Similar mi-am revopsit și jantele originale pe 15" vara trecută și au ținut bine mersi până acum. E o metoda ieftină și destul de simpla de do-it-yourself.


« Ultima Modificare: Ianuarie 12, 2018, 02:52:16 a.m. de Vic »
"Miata" - NB 1.8, brilliant black, LSD, tan interior